Wednesday 27 April 2011

Ψάχνοντας την Άνοιξη!


Μπορεί η Άνοιξη να κρύβεται αυτές τις μέρες και ο καιρός να θυμίζει πιο πολύ Φθινόπωρο,όμως όπως και να έχει στα νησιά όλες οι εποχές είναι ομορφότερες!
Οι φωτογραφίες είναι περσινές από το ταξίδι μου στη Σάμο (και μια βόλτα στην Έφεσο).
Από αύριο όμως θα είμαι σε ένα άλλο νησί!
Θα "εξαφανιστώ" ,λοιπόν, για να επιστρέψω με φωτογραφίες και αναμνήσεις

...in architectural terms...


*take care:-)

Monday 25 April 2011

That's a statement_



"Γκρεμίστε τις πολυκατοικίες να δούμε το ηλιοβασίλεμα"
-
"Demolish the buildings to see the sunset"

Saturday 23 April 2011

Happy Easter....Island!

As I was wondering how I could possibly combine Easter with architecture
I found an article on the newspaper about the "Easter Island"!
It's a Polynesian island in the southeastern Pacific Ocean,
So do you have any idea about the "architectural way of living" on this island?
......ahmm.....neither do I :-)
I've never been there,and the only thing I could find -with a little help of uncle google- is that Easter island is famous for its 887 extant monumental statues, called moai!




These are monolithic human figures carved from rock between the years 1250 and 1500.Almost all moai have overly large heads three-fifths the size of their bodies. The moai are chiefly the living faces of deified ancestors.


So Happy Easter to all of you!


It doesn't matter if we are not on Easter island...the only thing that matters is that it's spring and we have enough time to spend with those we love.



Wednesday 20 April 2011

Η επίσκεψή μου στην Έκθεση «Elements II» στο ΜΜΣΤ.




Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξένησε την έκθεση "Elements II".Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα δύο γυναικών καλλιτεχνών από τη Γερμανία, 
των Madeleine Dietz και Annette Sauermann.
Οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν εκθέσει σε μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν λάβει βραβεία για τη δουλειά τους, και έργα τους ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Πρόσφατα, η Annette Sauermann παρουσίασε τη δουλειά της σε ατομική έκθεση στο Rheinisches Landesmuseum της Βόννης. H Madeleine Dietz συμμετείχε το 2007 στην έκθεση “Side by Side”, στο πλαίσιο της Documenta 12 του Κάσελ.




 Τα έργα των Madeleine Dietz και Annette Sauermann διαχειρίζονται βασικά υλικά της μοντέρνας και σύγχρονης γλυπτικής 
(χώμα, φως, ατσάλι, μπετόν, πλεξιγκλάς) 

με τρόπο αντίστοιχο της αρχιτεκτονικής, για να  "χτίσουν"  εικόνες.



 Οι δύο καλλιτέχνιδες χειρίζονται με καθαρά εικαστικό τρόπο το λεξιλόγιο της αρχιτεκτονικής,
 για να δημιουργήσουν έργα επίτοιχα, που θυμίζουν άλλοτε διακοσμητικά αρχιτεκτονικά στοιχεία (ανάγλυφα) και άλλοτε τρισδιάστατα έργα, ζωγραφικά ή ελεύθερα στο χώρο, που παραπέμπουν σε φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία (τοίχους, στύλους), 
η χρηστικότητα των οποίων έχει καταργηθεί, ή ακόμη, σε ιδιότυπα κτίσματα/μνημεία.


Ο επισκέπτης της έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει την ευκαιρία μέσα από την αντιπαράθεση των έργων στο χώρο, την εναλλαγή των υλικών και των σωματικών εναυσμάτων που αυτά προκαλούν, να αντιληφθεί την περιδιάβασή του ανάμεσα στα έργα ως μια εμπειρία εξερεύνησης των προσωπικών και συλλογικών ορίων.


Άλλωστε το Μ.Μ.Σ.Τ είναι ένας πολύ όμορφος χώρος που το φυσικό φως μπορεί άριστα να αναδείξει αυτά τα εκθέματα.Το συναρπαστικό είναι να βλέπεις πως αυτές οι δυο γυναίκες κατάφεραν να συνδυάσουν με τέτοιο αρμονικό τρόπο τόσο διαφορετικά υλικά.


Αφήνω τις φωτογραφίες που τράβηξα να σας βοηθήσουν ώστε να περιηγηθείτε εικονικά σ'αυτήν την πρωτότυπη έκθεση...








 

                                                  



                   



                                                    






 playing hide and seek with Haris.





Προσωπικά πιστεύω πως ειδικά οι αρχιτέκτονες αλλά και οι πολιτικοί μηχανικοί θα έπρεπε να εξερευνήσουν αυτήν την έκθεση για να διαπιστώσουν και έναν άλλο τρόπο αξιοποίησης αυτών των υλικών.

υγ: φυσικά και το συγκεκριμένο post είναι αφιερωμένο στη Λ. που μου συμπαραστέκεται κάθε φορά που έχω εξετάσεις στις "κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος" (=μπετόν) με αστείρευτο χιούμορ.



Tuesday 12 April 2011

Η δική σας Σχολή έκανε "φωτό_κάλεσμα" ?

Παρουσίαση πτυχιακών και όχι μόνο...


"Καλούνται όσοι φοιτητές και όσες φοιτήτριες του τμήματος ΠΔΕ έχουν αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των πτυχιακών του Τομέα Αρχιτεκτονικών και Κατασκευαστικών μαθημάτων την Τετάρτη 13 Απριλίου
 και να φωτογραφίσουν τη διαδικασία.
Αναζητάμε τη δική σας κριτική και ευαίσθητη (φωτογραφική) ματιά στα γεγονότα, στο χώρο, στα πρόσωπα και σε ό,τι άλλο τραβήξει το ενδιαφέρον σας...
...Ανάλογα με τη συμμετοχή και τη συνεννόηση με τους φωτογράφους το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Τομέα ( π.χ ιστοσελίδα) ενώ επιφυλασσόμαστε για δημόσια εκδήλωση-έκθεση των φωτογραφιών στους χώρους του Τομέα"

Γιατί ο Αρχιτεκτονικός Τομέας της Σχολής είναι πολύ μπροστά....πως να το κάνουμε? :-)


υγ εις αύριον τα σπουδαία.

Monday 11 April 2011

Όσα μου έμαθαν οι καθηγητές μου [part 4]

"Εεε οι αρχιτέκτονες είναι φιλόσοφοι...ΔΕΝ  μπορούν να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα"


-ε βέβαια, κάνουν ένα και το κάνουν σωστά:-)




fact_




Special thanks to S.I.

Tuesday 5 April 2011

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-μια στέγη για όλες τις τέχνες*


 Έχω χαθεί αυτές τις μέρες...και μη νομίζεις πως χαίρομαι την Άνοιξη που τόσο αγαπώ.Όχι φυσικά!Κλείνω κάτι δεκάωρα στη σχολή,δουλεύω τρεις εργασίες ταυτόχρονα και γενικά το 24ωρο δε μου φτάνει.
Ωστόσο δεν παραπονιέμαι...θα περάσει κι αυτό.
Σκέφτηκα,λοιπόν,να μοιραστώ μαζί σας τις φωτογραφίες που τράβηξα στα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Μην ανησυχείς δεν έχασες τους μήνες,καλά θυμάσαι,αυτό έγινε το Δεκέμβρη.Και οι φίλοι μου θα θυμούνται καλά πόσο χαιρόμουν που μου είχε δοθεί η ευκαιρία να παρευρεθώ.Ήθελα εδώ και καιρό να γράψω γι αυτήν τη Στέγη...προφανώς τώρα είναι η στιγμή που μπορώ να εκφραστώ με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.


Κέρδισα την πολυπόθητη πρόσκληση από το Δεύτερο Πρόγραμμα.Η κ.Κοζάκου [εκπομπή "Τρανζίστορ" κάθε πρωί-άλλη επίκαιρη συζήτηση κι αυτή] μας προετοίμαζε γι'αυτό το μεγάλο έργο για αρκετές εβδομάδες με αποτέλεσμα να με διακρίνει ανυπομονησία αλλά και περιέργεια.
Μην ξεχνάμε πως 24-27 Νοεμβρίου η Στέγη φιλοξένησε τους Διαλόγους των Αθηνών.


Έτσι βρεθήκαμε με την αγαπημένη μου φίλη Δάφνη σ'αυτόν το χώρο που πραγματικά νιώθεις να επιτελεί το σκοπό του και να  στηρίζει την ονομασία του.Είναι μια Στέγη που φιλοξενεί τον επισκέπτη με έναν τρόπο οικείο αλλά και επιβλητικό.Νιώθεις άνετα να διασχίσεις τους διαδρόμους της,να ανακαλύψεις τις αίθουσές της,να περιεργαστείς τα ιδιόμορφα σκαλοπάτια, να θαυμάσεις περιμετρικά του κτηρίου τη διαδικασία της κατασκευής σε φωτογραφίες και φυσικά να απολαύσεις μοναδικά πολιτιστικά θεάματα.

Από το 2000 εώς σήμερα,Δεκέμβριος 2010,εδώ εργάστηκαν 35 συνεργεία,8 μελετητικές εταιρίες,76 σύμβουλοι και μελετητές,620 εργάτες.


Θυμάμαι την κ.Κοζάκου να λέει το πόσο σημαντικό είναι σε μια εποχή κρίσης για τη χώρα μας να γεννιέται ένας τέτοιος χώρος για τις Τέχνες και τα Γράμματα.Μοιάζει οξύμωρο αλλά στην ουσία του είναι ζωογόνο.


Στις φωτογραφίες βλέπετε μερικά στιγμιότυπα από τα δρώμενα που γινόντουσαν σε διάφορα μέρη του κτηρίου ώστε να απασχολείται με κάτι ενδιαφέρον το κοινό που περίμενε να αρχίσει η εκάστοτε παράσταση.


Θα αφήσω τις φωτογραφίες να σας ξεναγήσουν και θα σας προτείνω να επισκεφθείτε σύντομα αυτό το νέο αρχιτεκτόνημα,τόσο για την τέχνη της κατασκευής του όσο και για το πλούσιο περιεχόμενο των πολιτιστικών γεγονότων που θα φιλοξενεί.
Κάποιοι θα πουν πως δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο από το γνωστό γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Architecture Studio.
Ε δε θα διαφωνήσω.....
βλέποντας το ισόγειο από ψηλα...



βλέποντας την οροφή-θαυμάζοντας εννοώ...


η κεντρική σκηνή...


Όλη η διαδικασία της κατασκευής σε φωτογραφίες...















Περιμένω τις εντυπώσεις από τη δική σας επίσκεψη.

Και για όσους θέλουν να μάθουν λίγα περισσότερα για το κτήριο σας παραθέτω σχετικά αποσπάσματα από την επίσημη ιστοσελίδα της Στέγης. http://www.sgt.gr/ .

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θεμελιώθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατασκευάστηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Ιδρύματος Ωνάση. Το κτίριο ανεγέρθη σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης τριών στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Συγγρού 107-109, περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους καλύπτοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και διαθέτει εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ.

Κεντρική επιλογή του Ιδρύματος Ωνάση ήταν ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποιήθηκε διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος, συγκεντρώνοντας συνολικά 66 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων επελέγη η πρόταση του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio. Στην πρόσοψη αποτυπώνεται η φιλοσοφία της βασικής αρχιτεκτονικής ιδέας: ένα πάλλευκο, ορθογώνιο, ανάλαφρο κέλυφος που μέσα από το εύρημα των οριζόντιων μαρμάρινων λωρίδων αποκαλύπτει τον κυρίως κτιριακό όγκο με τις δύο αίθουσες και τους υπόλοιπους χώρους. Ο ιδιαίτερος τρόπος διαμόρφωσης της πρόσοψης λειτουργεί σαν ένα σκηνικό που εναλλάσσεται, προσδίδοντας αίσθηση μυστηρίου στο κτίριο, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας οι λευκές οριζόντιες «περσίδες» ανακλούν το έντονο αττικό φως προκαλώντας από μακριά την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού, ενώ τη νύχτα –όταν οι μαρμάρινες λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά– η εικόνα αντιστρέφεται, επιτρέποντας να εμφανιστεί το εσωτερικό του κτιρίου και να αποκαλυφθεί το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες των εκδηλώσεων.

Για το εσωτερικό των δύο αμφιθεάτρων στο ισόγειο του κτιρίου πραγματοποιήθηκε νέα αρχιτεκτονική μελέτη. Η καταξιωμένη εικαστικός Αιμιλία Παπαφιλίππου σχεδίασε το χώρο του μπαρ ως συνολικό έργο τέχνης. Το θεατρολογικό φωτισμό των δύο αμφιθεάτρων επιμελήθηκε ο James Morse της εταιρείας Light & Design Associates, που εδρεύει στο Λονδίνο, ενώ ο επανασχεδιασμός του αρχιτεκτονικού φωτισμού σε όλο το κτίριο πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ελευθερία Ντεκώ & Συνεργάτες. Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο βασικές αίθουσες, χωρητικότητας 880 και 220 ατόμων, κατάλληλες για την πραγματοποίηση μεγάλου εύρους εκδηλώσεων, όπως παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές (πολυμέσων, εικονικής πραγματικότητας), διαλέξεις και συνέδρια, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον εκθεσιακό χώρο. Στον τελευταίο όροφο έχει χωροθετηθεί το εστιατόριο της Στέγης, το οποίο τους θερινούς μήνες θα επεκτείνεται και στην ταράτσα του κτιρίου με συναρπαστική θέα προς τον Ιερό Βράχο, το μνημείο του Φιλοπάππου, το λόφο του Λυκαβηττού και το Σαρωνικό.

Οι εσωτερικοί χώροι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών αναπτύσσονται σε 7 ορόφους και 9 υπόγεια επίπεδα. 
Σ αυτούς περιλαμβάνονται:Κεντρική Σκηνή,Μικρή Σκηνή,Αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων,Εκθεσιακός Χώρος,Ελεύθεροι, ανοιχτοί χώροι,Liquid Sky,Εστιατόριο-Μπαρ-Καφέ.

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...