Wednesday 21 September 2011

Για εσένα που στηρίζεις τις καταλήψεις...



Ήθελα να γράψω κάτι για τις καταλήψεις και βρήκα το άρθρο του Α.Λακασά. Το αναδημοσιεύω και προσθέτω πως στη Σχολή μου δεν έγινε ούτε λόγος για κατάληψη.Η εξεταστική κύλησε κανονικά.Και χάσαμε τίποτα; Προσωπικά πιστεύω πως η κατάληψη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιβαρύνει μόνο εμάς τους ίδιους αφού καθυστερεί την αποφοίτησή μας (και τη συνακόλουθη φυγή μας). Αν θέλουμε να αλλάξουμε ότι μας περιβάλλει πρέπει να προσπαθήσουμε συλλογικά και ουσιαστικά. Εμείς,στο τώρα. Εμείς μέσα στο σκοτάδι να βρούμε λίγο φως. Και σιγά-σιγά θα γυρίσει και ο ήλιος...




Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτά πανεπιστήμια

Του Αποστολου Λακασα

Οι υγιείς δυνάμεις των ΑΕΙ βγαίνουν μπροστά, το κλίμα φόβου και αδιαφορίας υποχωρεί. «Στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον που επικρατεί, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, θα ήταν τεράστιο πλήγμα η ύπαρξη κλειστών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αυτοί που θέλουν κλειστά τα ιδρύματα θέλουν εμάς τους φοιτητές ανενεργούς, θέλουν δηλαδή το πιο ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στο περιθώριο, στην πιο δύσκολη καμπή για τη χώρα. Ολα αυτά τα χρόνια οι παρατάξεις και τα παραμάγαζα των κομμάτων εκμεταλλεύονται, με τους γνωστούς τρόπους που όλοι ξέρουμε, τους απλούς φοιτητές με την ανοχή, μάλιστα, της πολιτικής και ακαδημαϊκής ηγεσίας. Αυτή η νοσηρή κατάσταση ήρθε η ώρα να αλλάξει». Ετσι αρχίζει το κείμενο των φοιτητών που πλέον διαμορφώνουν ένα κίνημα... αγανακτισμένων φοιτητών κατά των καταλήψεων. Αντίστοιχες κινήσεις καταγράφονται και μεταξύ των πανεπιστημιακών. Ηδη, διδάσκοντες από το ΕΜΠ, το Γεωπονικό Αθηνών και το ΑΠΘ υπογράφουν σχετικά κείμενα. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε χθες σαφές μήνυμα ότι οι καταλήψεις πρέπει να λήξουν για να γίνουν οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας του χειμερινού εξαμήνου της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. «Οταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται υπάρχουν επιπτώσεις» είπε.
Ειδικότερα, «Αγανακτισμένοι Φοιτητές: ΟΧΙ στις Καταλήψεις» είναι ο τίτλος της ομάδας φοιτητών που έχει στόχο να κινητοποιήσει τους φοιτητές όλων των ιδρυμάτων κατά των καταλήψεων. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν και γνωρίζουμε πως κάποιοι ενοχλούνται με αυτό και θα κάνουν ό, τι μπορούν για να μας εμποδίσουν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως. Στηρίζουμε όλοι το πλαίσιο για ανοιχτή σχολή» αναφέρουν στο μήνυμά τους προς τους συμφοιτητές τους. Οπως ανέφερε στην «Κ» 27χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής από το Παν. Πειραιώς, αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση από φοιτητές διαφόρων ΑΕΙ για συντονισμό των δράσεών τους, ενώ την Κυριακή έχει σχεδιαστεί web συνάντηση μέσω skype, στην οποία θα συμμετάσχουν φοιτητές από διάφορα ΑΕΙ. «Θέλουμε ανοιχτές σχολές για να γίνονται τα μαθήματα. Δεν τοποθετούμεθα επί του νόμου» τόνισε στην «Κ» 20χρονη φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών, η οποία μετέχει στην ίδια ομάδα και επισημαίνει τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου.

Διχασμένη η ΠΑΣΠ

Συνολικά 284 τμήματα τελούν υπό κατάληψη για τρίτη εβδομάδα και οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συνεδριάσουν εκ νέου την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη. Χθες, πάντως, το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα είχε μικρή συμμετοχή, ενώ στη διάρκεια της πορείας ομάδα νεαρών προκάλεσε φθορές σε πέντε καταστήματα. Από την άλλη, ιδιαίτερης σημασίας είναι η διάσταση που καταγράφεται στους κόλπους της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση. Η ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων είναι υπέρ των καταλήψεων, ενώ η ΠΑΣΠ ΤΕΙ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών ιδρυμάτων. Επίσης, καβγάς ξέσπασε μεταξύ της πρώην γραμματέως της ΠΑΣΠ στη Νομική Αθηνών, Αννας Παπαδοπούλου, και του νυν γραμματέως Μιχάλη Κορδαλή. Κατόπιν καταγγελίας στην ΕΛ.ΑΣ. για ξυλοδαρμό της κ. Παπαδοπούλου, ο νυν γραμματέας κρατήθηκε, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, τη νύχτα της Τετάρτης. Ο καβγάς αποδίδεται σε εσωκομματικές έριδες.
Την ίδια στιγμή, κίνημα κατά των καταλήψεων δημιουργείται από πανεπιστημιακούς. Κείμενο, το οποίο έως χθες είχαν υπογράψει 142 μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ, κάνει λόγο για «αδιέξοδες καταλήψεις και ανέξοδες απεργίες που οδηγούν το Πολυτεχνείο, έναν από τους παλαιότερους και εγκυρότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, σε κατάσταση απαξίωσης». «Ανοιχτό μυαλό, ανοιχτό ΑΠΘ» τιτλοφορείται το κείμενο που έως χθες είχαν υπογράψει 125 καθηγητές του ΑΠΘ και το οποίο αναφέρει ότι «οι καταλήψεις νεκρώνουν το πανεπιστήμιο, το μετατρέπουν σε έρημη χώρα και επιτείνουν την απαξίωσή του». «Οι καταλήψεις και το κλείσιμο των ΑΕΙ υπονομεύουν το κύρος των ιδρυμάτων» τονίζουν σε ανάλογο κείμενο διδάσκοντες του Γεωπονικού Αθήνας. Προειδοποίηση για απώλεια του εξαμήνου έκανε προς τους φοιτητές και το Δ. Σ. του Νομικού Τμήματος Αθηνών. Αλλωστε, και το μήνυμα του υπ. Παιδείας είναι σαφές. «Δεν μπορεί να γίνονται παράλληλα και εξετάσεις και μαθήματα. Είναι ρητά διατυπωμένο στον νόμο. Για να αρχίσει η περίοδος των μαθημάτων πρέπει να τελειώσει η εξεταστική» είπε χθες η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού κ. Λίτσας Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ). Αρα, εάν καθυστερήσει η έναρξη των μαθημάτων για να γίνουν οι εξετάσεις, υπάρχει κίνδυνος να μην επαρκεί ο χρόνος για τη συμπλήρωση 13 εβδομάδων μαθημάτων και θα χαθεί το χειμερινό εξάμηνο. Η υπουργός είπε, επίσης, ότι «δεν εγγράφονται μόνον οι πρωτοετείς, πρέπει να εγγραφούν οι φοιτητές όλων των εξαμήνων. Εάν δεν υπάρξει εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα ο φοιτητής διαγράφεται αυτομάτως».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής κληθείς από τον κ. Αδ. Γεωργιάδη (ΛΑΟΣ) να απαντήσει γιατί δεν επεμβαίνει άμεσα η αστυνομία για τον τερματισμό των καταλήψεων, σημείωσε ότι «μια πολιτική δράση δεν αποτελεί αυτομάτως και παραβίαση της νομιμότητας» και πρόσθεσε: «Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος πιστοποιεί ότι η περίπτωση μιας κατάληψης αφορά το άρθρο 334 του ποινικού κώδικα περί διατάραξης της οικιακής ειρήνης. Είναι ο εισαγγελέας, ο αρχηγός της Αστυνομίας και οι επικεφαλής κατά την ιεραρχία της δημόσιας δύναμης. Μέχρι σήμερα ουδείς εκ των πρυτάνεων της χώρας έχει αναφερθεί προς τις δημόσιες αρχές και την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ορίσει ότι πράγματι υπάρχει διασάλευση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου».

πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100057_16/09/2011_456150



υγ: μπορείτε να κάντε like στη σελίδα στο facebook 
"Αγανακτισμένοι φοιτητές:ΟΧΙ στις καταλήψεις" εδώ.

Sunday 18 September 2011

Λακωνίζειν.



Η Σχολή μου λειτουργεί κανονικά.στοπ_


Η εξεταστική του Σεπτέμβρη δε μου πάει καθόλου,τελικά.στοπ_


Γράφτηκε το δεύτερο #weddingdiary της οικογένειας το προηγούμενο Σάββατο.στοπ_


Την Τρίτη θα ανασάνουμε επιτέλους.στοπ_


Blogger που τρέχει προσπαθώντας να φτάσει.στοπ_


Θα επανέλθω με όλα όσα χρωστάω.στοπ_




υγ βρες την πηγή που σου δίνει το φως στη ζωή σου και κράτα τη σφιχτά για τις δύσκολες μέρες που ζούμε.

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...