Monday, 31 October 2011

Ενημερωτική Ομιλία με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης»


Ραντεβού αύριο*


Η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής του Α.Π.Θ. σας προσκαλεί στη σειρά ενημερωτικών ομιλιών για την πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύ κοινό με τίτλο: 


«Η Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης». 

Η σειρά απαρτίζεται από 5 εβδομαδιαίες εισηγήσεις, με ομιλητές, τον καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλη Σ. Κολώνα και την καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. κ. Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου.
Οι ομιλίες της συγκεκριμένης ενότητας φιλοδοξούν να παρουσιάσουν την αρχιτεκτονική και πολεοδομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα.
Η περίοδος των Μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η αλλαγή της κυριαρχίας στην πόλη, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ο ανασχεδιασμός της πόλης και η ανοικοδόμηση, οι πληθυσμιακές ανακατατάξεις και τα μεγάλα έργα της μεταπολεμικής περιόδου οριοθετούν τους βασικούς άξονες στην εξέλιξη της εικονογραφίας της πόλης.
Η κ. Αλέκα Καραδήμου Γερολύμπου θα είναι η εισηγήτρια της πρώτης ομιλίας με τίτλο:

"Η Θεσσαλονίκη πριν από το 1912. 
Παράδοση και εκσυγχρονισμός 
με φόντο την βαλκανική ενδοχώρα." 

που πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Ι (ισόγειο) του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.)*, στις 19:00.

* Εξυπηρετούν οι γραμμές ΟΑΣΘ 17,24,37 – Στάση Φοιτητική Λέσχη (Λεωφόρος Γ΄ Σεπτεμβρίου)


Saturday, 29 October 2011

to Build a Home_


Σάββατο.Λιακάδα φθινοπωρινή.Πήγα μια βόλτα στο κέντρο της πόλης για να ξεχαστώ (κουρέματα,κρίση,πτώχευση,ταμεία,αγορές-ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ).
Και ξαφνικά σε έναν τοίχο λίγο πάνω από τη Μητροπόλεως, λίγο κάτω από την Τσιμισκή συνάντησα αυτό.

Δεν ξέρω τι σκεφτόταν αυτός που το έγραψε, πάντως αν μπορούσα θα είχα προσθέσει ένα "HOW" στην αρχή.

How to build a home μέσα σε αυτό το σκοτεινό και απαισιόδοξο κλίμα;
How to bulid a home και το home εκτός από ένα κανονικό σπίτι με τοίχους, πόρτες και παράθυρα θα μπορούσε να είναι και ένα άλλο σπίτι.
Αυτό το "σπίτι" που έχουμε στην καρδιά μας.
Ξέρεις εκεί που κρύβουμε και προσέχουμε όσους και όσα αγαπάμε.

Όμως

HOW TO BUILD A HOME ?


Sunday, 23 October 2011

Βρες μια βιβλιοθήκη,μπες μέσα και ταξίδεψε*


Αν έχεις μία ώρα κενό ανάμεσα στα μαθήματά σου μπορείς να πας για καφέ, μπορείς σίγουρα να πας μια βόλτα στο "campus" της Σχολής σου, μπορείς να χαθείς σε συζητήσεις...αλλά μπορείς και να επισκεφτείς τη βιβλιοθήκη της Σχολής σου.Κάτι χρήσιμο θα βρεθεί μπροστά σου.
Κάπως έτσι βρέθηκα να ξεφυλλίζω το βιβλίο "Κείμενα - Σχέδια - Οικισμοί" που αφορά στον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, σε επιμέλεια του Αλέξανδρου-Ανδρέα Κύρτση από τις εκδόσεις Ίκαρος. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, πραγματικός θησαυρός και σίγουρα απαραίτητο για όποιον αγαπάει την αρχιτεκτονική.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη βιβλιοπαρουσίαση από το greekarchitects.
Παρακάτω επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα με το κινητό μου από κάποια σκίτσα και σημειώσεις του Δοξιάδη.

Καλές αναγνώσεις και καλά μας ταξίδια...

Tuesday, 18 October 2011

Stirling Prize 2011 - And the winner is...


Το Βραβείο Stirling είναι το Βρετανικό ετήσιο βραβείο για την αρχιτεκτονική.Πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονα James Stirling, και οργανώνεται από το Βασιλικό ίδρυμα βρετανικών αρχιτεκτόνων (RIBA). Τα χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι £20,000.
Το βραβείο Stirling απονέμεται "στον αρχιτέκτονα που είχε τη μέγιστη συμβολή στη βρετανική αρχιτεκτονική το προηγούμενο έτος". Οι αρχιτέκτονες πρέπει να είναι μέλη του RIBA, αλλά το κτήριο μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To 2010 το βραβείο Stirling δόθηκε στη starchitect Zaha Hadid για το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης.
Το 2011 ποιος λέτε να το κέρδισε;;;
Η ZAHA HADID!
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο πήρε η Hadid, αυτήν τη φορά για την Ακαδημία Evelyn Grace στο Λονδίνο.Το Δεκέμβριο αν θυμάστε είχαμε μιλήσει για αυτό το φιλόδοξο κτήριο σε σχήμα "Ζ" που ετοίμαζε η Zaha Hadid.Αν ρίξετε μια ματιά εδώ νομίζω πως κι εσείς θα πείτε πως επάξια της δόθηκε το βραβείο ακόμη κι αν προβλημάτισε τους υπευθύνους το "double".


Toυς υπόλοιπους υποψήφιους μπορείτε να τους δείτε εδώ.
 Η Hadid κατατρόπωσε ακόμη και το φαβορί, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του Λονδίνου των Hopkins Architects
«Το σημαντικότερο πράγμα είναι να εμπνέεις τους ανθρώπους», δήλωσε η Hadid μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της. «Η αρχιτεκτονική ασκεί μεγάλη επίδραση και στη συμπεριφορά και στη μόρφωση». 'Ετσι σχεδίασε ένα «δυναμικό» κτίσμα, στις φόρμες του οποίου επικρατεί η ελευθερία παρά η τάξη που φαίνεται ιδανικό για να υποδεχτεί τους μαθητές! 


Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το video-περιήγηση στην Evelyn Grace εδώ.

Και φυσικά μπορούμε να ζηλεύουμε ελεύθερα τα παιδιά που το απολαμβάνουν!

υγ: αν το κτίσμα επιτελέσει το διδακτικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής θα περιμένουμε πολλούς αρχιτέκτονες από την Evelyn Grace.
Saturday, 15 October 2011

Τεχνολογικοχτυπημένη από τη μοίρα_Η κατάσταση έχει ως εξής,


αυτό που μπορώ να αποκαλώ ως "προίκα" μου αποτελείται εξ'ολοκλήρου από τεχνολογικά gadgets κλπ (τα πτυχία προφανώς και δεν ενδιαφέρουν κανέναν).
Αυτή η προίκα, λοιπόν, αποτελείται από: • 1 ipod nano,
 • 1 laptop hp,
 • 1 pc samsung
 • 1 smart phone
 • 1 dslr,nikon D90 (το παιδί μου).Το τελευταίο δίμηνο λοιπόν έχουν συμβεί τα παρακάτω γεγονότα 
(you can call them "χτυπήματα της μοίρας"): • Χάλασε το "γύρω-γύρω" του ipod, απλά ΔΕ γυρίζει, άρα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακούς σε αλφαβητική σειρά τα 2547 τραγούδια σου.
 • Χάλασε ο φορτιστής του laptop μου.
 • Κάηκε η οθόνη του υπολογιστή μου.
 • Χάλασε το ακουστικό του "stupid" phone μου.
 • Το ότι η nikon μένει ακόμη άρτια με αγχώνει.Οι λύσεις:

 • Hardware πρόβλημα στο ipod = 160€ (10€ φθηνότερο απ'ότι το αγόρασα)
 • Αυθεντικός φορτιστής hp = 170€    /    fake φορτιστής = 69€ .
 • Οθόνη υπολογιστή = δεν έχω βρει το κουράγιο να κάνω αναζήτηση.
 • Ακουστικό κινητού = αγόρασα νέο hands free γιατί τρέμω στην ιδέα να πάρω και 4η λυπητερή.
Φαντάζομαι πως δε χρειάζεται να προσθέσω πως δεν έχω internet στο σπίτι μου και μαλώνω όλη μέρα με την connx!
Επειδή, λοιπόν, αν με πιάσεις απ τη μύτη θα εκραγώ 
θέλω να νιώσω λίγη συμπαράσταση,
λίγη στοργή...
ε και μια ζεστή φθινοπωρινή σοκολάτα...Friday, 7 October 2011

Tribute to Steve Jobs by Norman Foster.Tribute to Steve Jobs 1955-2011

With my colleagues I would like to pay tribute to Steve Jobs. Like so many millions our lives have been profoundly and positively influenced by the innovations pioneered by Steve and Apple, names which are inseparable.
We were greatly privileged to know Steve as a person, as a friend and in every way so much more than a client. Steve was an inspiration and a role model. He encouraged us to develop new ways of looking at design to reflect his unique ability to weave backwards and forwards between grand strategy and the minutiae of the tiniest of internal fittings. For him no detail was small in its significance and he would be simultaneously questioning the headlines of our project together whilst he delved into its fine print.
He was the ultimate perfectionist and demanded of himself as he demanded of others. We are better as individuals and certainly wiser as architects through the experience of the last two years and more of working for him. His participation was so intense and creative that our memory will be that of working with one of the truly great designers and mentors.
Norman Foster Architect Chairman + Founder of Foster + Partners


source: Norman Foster & partners official website

ps I've got to remind you that Apple has chosen to team up with Norman Foster for its new Apple Campus in Cupertino, California.  Steve Jobs and  have been working together for months developing the design for the new campus. The future headquarters will seek to utilize Foster’s innovative vision for sustainability, ability to perfect a building for its users down to the finest detail, and ideas to maximize efficiency in the workplace.

Wednesday, 5 October 2011

"Έχεις ήλιο τα ζεστά σου νιάτα..." Ν.Γκάτσος


Είχα πει πως θα επιστρέψω με όσα "χρωστάω" και αντί γι αυτό χάθηκα...
Προφανώς και ήταν κάτι που χρειαζόμουν, καθώς πέρασα την πιο "σκοτεινή" εξεταστική μου...
Καμία διάθεση για διάβασμα και γενικά ένα ανερμάτιστο συναίσθημα μέσα μου...
Προβληματισμός και άγχος που πηγάζουν από το φόβο που νιώθω πως με το ζόρι θέλουν να μας επιβάλλουν κάποιοι...με το ζόρι κάποιοι θέλουν να μας αναγκάσουν να μην κάνουμε όνειρα...κι ας είμαστε 20 ετών...βέβαια οι ίδιοι είναι κι αυτοί που μας κατηγορούν πως μένουμε αδρανείς και δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τον κόσμο μας...

Και ενώ προσπαθούσα να βρω λίγο κουράγιο στα λόγια αγαπημένων ανθρώπων που με περιτριγυρίζουν και πήγαινα  στις εξετάσεις με μισή καρδιά έγινε το παράδοξο, σημείωσα την απόλυτη επιτυχία...4/4 σεπτεμβριανά έφυγαν από το κεφάλι μου! Φαίνεται πως σε πείσμα όλων των συνθηκών κατάφερα να βρω τον ήλιο στον οποίο τόσο εύστοχα αναφέρεται ο Νίκος Γκάτσος στο τραγούδι "Πέφτει η βροχή".

Έτσι κατέβηκα στην Αθήνα [pigaine_opou_agapas] για να ξεκουραστώ,να ξεχαστώ και να γεμίσω τις μπαταρίες που άδειασαν τόσο γρήγορα μετά το καλοκαίρι.

Επέστρεψα όμως και για όσους από εμάς πρωτοχρονιά δεν είναι μόνο το Γενάρη αλλά είναι και η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, ο Οκτώβρης είναι μήνας οργάνωσης και προσδιορισμού στόχων κοκ.

Οπότε,από αύριο ξεκινούν και οι "ξεχασμένες" αναρτήσεις...

Πάντως να σας πω μια σκέψη που έκανα αυτές τις μέρες, αν απολαύσεις μια ζεστή σοκολάτα με γεύση πραλίνα ή ακόμη καλύτερα αν τη φτιάξεις μόνος σου και τη μοιραστείς παρέα με τους φίλους σου θα δεις πως εκείνη τη στιγμή που διπλώνεστε στα γέλια δεν υπάρχει ούτε κρίση, ούτε ΔΝΤ, ούτε πτώχευση, ούτε τίποτα...
υπάρχει ΜΟΝΟ αγάπη_

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...