Έχω χαθεί αυτές τις μέρες...και μη νομίζεις πως χαίρομαι την Άνοιξη που τόσο αγαπώ.Όχι φυσικά!Κλείνω κάτι δεκάωρα στη σχολή,δουλεύω τρεις εργασίες ταυτόχρονα και γενικά το 24ωρο δε μου φτάνει.
Ωστόσο δεν παραπονιέμαι...θα περάσει κι αυτό.
Σκέφτηκα,λοιπόν,να μοιραστώ μαζί σας τις φωτογραφίες που τράβηξα στα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Μην ανησυχείς δεν έχασες τους μήνες,καλά θυμάσαι,αυτό έγινε το Δεκέμβρη.Και οι φίλοι μου θα θυμούνται καλά πόσο χαιρόμουν που μου είχε δοθεί η ευκαιρία να παρευρεθώ.Ήθελα εδώ και καιρό να γράψω γι αυτήν τη Στέγη...προφανώς τώρα είναι η στιγμή που μπορώ να εκφραστώ με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.
Κέρδισα την πολυπόθητη πρόσκληση από το Δεύτερο Πρόγραμμα.Η κ.Κοζάκου [εκπομπή "Τρανζίστορ" κάθε πρωί-άλλη επίκαιρη συζήτηση κι αυτή] μας προετοίμαζε γι'αυτό το μεγάλο έργο για αρκετές εβδομάδες με αποτέλεσμα να με διακρίνει ανυπομονησία αλλά και περιέργεια.
Έτσι βρεθήκαμε με την αγαπημένη μου φίλη Δάφνη σ'αυτόν το χώρο που πραγματικά νιώθεις να επιτελεί το σκοπό του και να στηρίζει την ονομασία του.Είναι μια Στέγη που φιλοξενεί τον επισκέπτη με έναν τρόπο οικείο αλλά και επιβλητικό.Νιώθεις άνετα να διασχίσεις τους διαδρόμους της,να ανακαλύψεις τις αίθουσές της,να περιεργαστείς τα ιδιόμορφα σκαλοπάτια, να θαυμάσεις περιμετρικά του κτηρίου τη διαδικασία της κατασκευής σε φωτογραφίες και φυσικά να απολαύσεις μοναδικά πολιτιστικά θεάματα.
|
Από το 2000 εώς σήμερα,Δεκέμβριος 2010,εδώ εργάστηκαν 35 συνεργεία,8 μελετητικές εταιρίες,76 σύμβουλοι και μελετητές,620 εργάτες. |
Θυμάμαι την κ.Κοζάκου να λέει το πόσο σημαντικό είναι σε μια εποχή κρίσης για τη χώρα μας να γεννιέται ένας τέτοιος χώρος για τις Τέχνες και τα Γράμματα.Μοιάζει οξύμωρο αλλά στην ουσία του είναι ζωογόνο.
Στις φωτογραφίες βλέπετε μερικά στιγμιότυπα από τα δρώμενα που γινόντουσαν σε διάφορα μέρη του κτηρίου ώστε να απασχολείται με κάτι ενδιαφέρον το κοινό που περίμενε να αρχίσει η εκάστοτε παράσταση.
Θα αφήσω τις φωτογραφίες να σας ξεναγήσουν και θα σας προτείνω να επισκεφθείτε σύντομα αυτό το νέο αρχιτεκτόνημα,τόσο για την τέχνη της κατασκευής του όσο και για το πλούσιο περιεχόμενο των πολιτιστικών γεγονότων που θα φιλοξενεί.
Κάποιοι θα πουν πως δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο από το γνωστό γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο
Architecture Studio.
Ε δε θα διαφωνήσω.....
|
βλέποντας το ισόγειο από ψηλα... |
|
βλέποντας την οροφή-θαυμάζοντας εννοώ... |
|
η κεντρική σκηνή... |
Όλη η διαδικασία της κατασκευής σε φωτογραφίες...
Περιμένω τις εντυπώσεις από τη δική σας επίσκεψη.
Και για όσους θέλουν να μάθουν λίγα περισσότερα για το κτήριο σας παραθέτω σχετικά αποσπάσματα από την επίσημη ιστοσελίδα της Στέγης.
http://www.sgt.gr/ .
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θεμελιώθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατασκευάστηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Ιδρύματος Ωνάση. Το κτίριο ανεγέρθη σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης τριών στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Συγγρού 107-109, περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους καλύπτοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και διαθέτει εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ.
Κεντρική επιλογή του Ιδρύματος Ωνάση ήταν ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποιήθηκε διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος, συγκεντρώνοντας συνολικά 66 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων επελέγη η πρόταση του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio. Στην πρόσοψη αποτυπώνεται η φιλοσοφία της βασικής αρχιτεκτονικής ιδέας: ένα πάλλευκο, ορθογώνιο, ανάλαφρο κέλυφος που μέσα από το εύρημα των οριζόντιων μαρμάρινων λωρίδων αποκαλύπτει τον κυρίως κτιριακό όγκο με τις δύο αίθουσες και τους υπόλοιπους χώρους. Ο ιδιαίτερος τρόπος διαμόρφωσης της πρόσοψης λειτουργεί σαν ένα σκηνικό που εναλλάσσεται, προσδίδοντας αίσθηση μυστηρίου στο κτίριο, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας οι λευκές οριζόντιες «περσίδες» ανακλούν το έντονο αττικό φως προκαλώντας από μακριά την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού, ενώ τη νύχτα –όταν οι μαρμάρινες λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά– η εικόνα αντιστρέφεται, επιτρέποντας να εμφανιστεί το εσωτερικό του κτιρίου και να αποκαλυφθεί το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες των εκδηλώσεων.
Για το εσωτερικό των δύο αμφιθεάτρων στο ισόγειο του κτιρίου πραγματοποιήθηκε νέα αρχιτεκτονική μελέτη. Η καταξιωμένη εικαστικός Αιμιλία Παπαφιλίππου σχεδίασε το χώρο του μπαρ ως συνολικό έργο τέχνης. Το θεατρολογικό φωτισμό των δύο αμφιθεάτρων επιμελήθηκε ο James Morse της εταιρείας Light & Design Associates, που εδρεύει στο Λονδίνο, ενώ ο επανασχεδιασμός του αρχιτεκτονικού φωτισμού σε όλο το κτίριο πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ελευθερία Ντεκώ & Συνεργάτες. Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο βασικές αίθουσες, χωρητικότητας 880 και 220 ατόμων, κατάλληλες για την πραγματοποίηση μεγάλου εύρους εκδηλώσεων, όπως παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές (πολυμέσων, εικονικής πραγματικότητας), διαλέξεις και συνέδρια, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον εκθεσιακό χώρο. Στον τελευταίο όροφο έχει χωροθετηθεί το εστιατόριο της Στέγης, το οποίο τους θερινούς μήνες θα επεκτείνεται και στην ταράτσα του κτιρίου με συναρπαστική θέα προς τον Ιερό Βράχο, το μνημείο του Φιλοπάππου, το λόφο του Λυκαβηττού και το Σαρωνικό.
Οι εσωτερικοί χώροι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών αναπτύσσονται σε 7 ορόφους και 9 υπόγεια επίπεδα.
Σ αυτούς περιλαμβάνονται:Κεντρική Σκηνή,Μικρή Σκηνή,Αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων,Εκθεσιακός Χώρος,Ελεύθεροι, ανοιχτοί χώροι,Liquid Sky,Εστιατόριο-Μπαρ-Καφέ.