Monday 3 January 2011

Green way of living.


Σκαλίζοντας τη βιβλιοθήκη της σχολής μου ομολογώ πως έχω ανακαλύψει συναρπαστικά βιβλία (έβαλα στόχο να διαβάσω ολόκληρο τον αρχιτεκτονικό τομέα).Ένα από τα θετικά των βιβλιοθηκών είναι πως επειδή δεν υπάρχει κόστος δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο για την ποιότητα και το ουσιαστικό περιεχόμενο του βιβλίου που θα επιλέξεις.Το δανείζεσαι και απλά το αφήνεις να σου αποκαλυφθεί μέσα από τις σελίδες του. Κατ' αυτόν τον τρόπο φυσικά έχω δανειστεί και κακογραμμένα,άνευ σημαντικού περιεχομένου βιβλία, όμως αυτά αποτελούν ένα μικρό ποσοστό.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά,λοιπόν, ανακάλυψα και το "Φτιάξτε το σπίτι των ονείρων σας" από τις εκδόσεις "ΙΣΟΡΡΟΠΟΝ" της Lizzie O'Prey.

Δεν είναι κάτι φαντασμαγορικό.Ωστόσο είναι καλογραμμένο, διαβάζεται πολύ εύκολα και ευχάριστα και συνδυάζει τις πρακτικές για καλή και γρήγορη εσωτερική διακόσμηση με αποφθέγματα και συμβουλευτικές ερωτήσεις που κινούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.


Έτσι στο κεφάλαιο 24 γίνεται αναφορά στη χρήση του πράσινου στους τοίχους των σπιτιών μας.
Στη χρωματοθεραπεία  το πράσινο είναι το χρώμα της ίασης και της ανάπτυξης.Είναι φιλικό και ευχάριστο και προκαλεί αισθήματα ισορροπίας,αρμονίας και ελπίδας.
Επίσης θεωρείται τυχερό χρώμα γι αυτό και τα τραπέζια στις χαρτοπαιχτικές λέσχες είναι στρωμένα πράσινα και ίσως και τα θρανία στα σχολεία μας (άριστη η ελληνική παιδεία σε θέματα design).
Στο βιβλίο αναφέρεται πως οι ανοιχτοί τόνοι του πράσινου μπορούν να δείξουν μεγαλύτερο ένα δωμάτιο ειδικά αν είναι νοτιοδυτικό.Λέγεται πως όλα αυτά τα συναισθήματα που προκαλεί το πράσινο οφείλονται κυρίως στην άρρηκτη σχέση του με τη φύση.Γι αυτό άλλωστε δένει πολύ καλά με φυσικά υλικά όπως το γυμνό ξύλο,η πέτρα,το βαμβάκι κοκ.


Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη σ'αυτό το κεφάλαιο ήταν το απόφθεγμα που χρησιμοποιήθηκε από τη συγγραφέα:

"Το πράσινο είναι το χρώμα του τέταρτου τσάκρα
που βρίσκεται στην περιοχή της καρδιάς και συνδέεται με θέματα της καρδιάς.
Σε οργανικό επίπεδο αυτό περιλαμβάνει τη λειτουργία των οργάνων που βρίσκονται κοντά στην καρδιά, όπως οι πνεύμονες και όλα τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος.
Το πράσινο βοηθάει τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα
 ή χρόνια βρογχίτιδα να νιώσουν καλύτερα.
Ρυθμίζει επίσης, τη ροή του αίματος και είναι ενδιαφέρον ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες 
φοράνε πράσινες μπλούζες στα χειρουργεία".
 Catherine Clumming "Το σπίτι που θεραπεύει με τα χρώματα".


Εσείς θα δοκιμάζατε το πράσινο σε κάποιον χώρο του σπιτιού σας αποσκοπώντας στο αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας?


υγ: ανακαλύψτε τις βιβλιοθήκες είτε της σχολής σας, είτε της γειτονιάς σας.Σας υπόσχομαι απόλυτα ωφέλιμες ώρες ανάγνωσης.

No comments:

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...