Wednesday 20 April 2011

Η επίσκεψή μου στην Έκθεση «Elements II» στο ΜΜΣΤ.




Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξένησε την έκθεση "Elements II".Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα δύο γυναικών καλλιτεχνών από τη Γερμανία, 
των Madeleine Dietz και Annette Sauermann.
Οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν εκθέσει σε μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν λάβει βραβεία για τη δουλειά τους, και έργα τους ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Πρόσφατα, η Annette Sauermann παρουσίασε τη δουλειά της σε ατομική έκθεση στο Rheinisches Landesmuseum της Βόννης. H Madeleine Dietz συμμετείχε το 2007 στην έκθεση “Side by Side”, στο πλαίσιο της Documenta 12 του Κάσελ.




 Τα έργα των Madeleine Dietz και Annette Sauermann διαχειρίζονται βασικά υλικά της μοντέρνας και σύγχρονης γλυπτικής 
(χώμα, φως, ατσάλι, μπετόν, πλεξιγκλάς) 

με τρόπο αντίστοιχο της αρχιτεκτονικής, για να  "χτίσουν"  εικόνες.



 Οι δύο καλλιτέχνιδες χειρίζονται με καθαρά εικαστικό τρόπο το λεξιλόγιο της αρχιτεκτονικής,
 για να δημιουργήσουν έργα επίτοιχα, που θυμίζουν άλλοτε διακοσμητικά αρχιτεκτονικά στοιχεία (ανάγλυφα) και άλλοτε τρισδιάστατα έργα, ζωγραφικά ή ελεύθερα στο χώρο, που παραπέμπουν σε φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία (τοίχους, στύλους), 
η χρηστικότητα των οποίων έχει καταργηθεί, ή ακόμη, σε ιδιότυπα κτίσματα/μνημεία.


Ο επισκέπτης της έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει την ευκαιρία μέσα από την αντιπαράθεση των έργων στο χώρο, την εναλλαγή των υλικών και των σωματικών εναυσμάτων που αυτά προκαλούν, να αντιληφθεί την περιδιάβασή του ανάμεσα στα έργα ως μια εμπειρία εξερεύνησης των προσωπικών και συλλογικών ορίων.


Άλλωστε το Μ.Μ.Σ.Τ είναι ένας πολύ όμορφος χώρος που το φυσικό φως μπορεί άριστα να αναδείξει αυτά τα εκθέματα.Το συναρπαστικό είναι να βλέπεις πως αυτές οι δυο γυναίκες κατάφεραν να συνδυάσουν με τέτοιο αρμονικό τρόπο τόσο διαφορετικά υλικά.


Αφήνω τις φωτογραφίες που τράβηξα να σας βοηθήσουν ώστε να περιηγηθείτε εικονικά σ'αυτήν την πρωτότυπη έκθεση...








 

                                                  



                   



                                                    






 playing hide and seek with Haris.





Προσωπικά πιστεύω πως ειδικά οι αρχιτέκτονες αλλά και οι πολιτικοί μηχανικοί θα έπρεπε να εξερευνήσουν αυτήν την έκθεση για να διαπιστώσουν και έναν άλλο τρόπο αξιοποίησης αυτών των υλικών.

υγ: φυσικά και το συγκεκριμένο post είναι αφιερωμένο στη Λ. που μου συμπαραστέκεται κάθε φορά που έχω εξετάσεις στις "κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος" (=μπετόν) με αστείρευτο χιούμορ.



2 comments:

Zoe O. said...

πολυ ωραια και ενδιαφερουσα εκθεση. κριμα που δεν την προλαβα. ποτε τελειωσε;

Nena. said...

κι εγω πηγα την τελευταια Κυριακη..27 Μαρτιου τελειωνε...αλλα ειχα ρωτησει κ θα επαιρνε παραταση....λογικα τελειωσε:-/ ελπιζω να σε καλυψε η καταγραφη μου:-)

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...