Monday, 6 June 2011

Ο Άρης Κωνσταντινίδης "επανακυκλοφορεί".


ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕ∆ΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆Η ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΟΥΣ


«∆εν έχουµε αρχιτεκτονική!»

Της Έφης Φαλίδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Το ανανεωµένο ενδιαφέρον για τον αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη δίνει το έναυσµα για την επανέκδοση των έργων του που από καιρό έχουν εξαντληθεί. Στην επάνω φωτογραφία, ο αρχιτέκτονας ταξιδεύοντας για την Αίγινα. ∆εξιά, το σχέδιο του Αρη Κωνσταντινίδη από ένα µυκονιάτικο ξωκκλήσι κοσµεί το εσώφυλλο του βιβλίου «Ξωκκλήσια της Μυκόνου»
«∆εν έχουµε σήµερα ελληνική αρχιτεκτονική  – κι ας µη θυµώσει κανένας! ∆εν έχουµε αρχιτεκτονικές µορφές που να στέκουν µέσα στο φως και στη µορφή του τοπίου µας, δεν έχουµε και ούτε θα αποκτήσουµε ποτές, όσο ο εαυτός µας τρέχει κι ακκίζεται και τσακίζεται για πράξεις που δεν έχουν παρά µονάχα µίαν πρόσκαιρη σηµασία. Αφίνοντας τα πάντα σε ένα εφήµερο πέρασµα, µέσα στη δίνη του συρµού, χωρίς πίστη και πόνο και δέος», έγραφε ο αρχιτέκτονας Αρης Κωνσταντινίδης το 1947, αποτιµώντας τα αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδοµένα της εποχής του. 


Οι εκτιµήσεις του, «σκέψεις γενικές», όπως τις παρουσιάζει ο ίδιος στο βιβλίο του «∆ύο “χωριά” από τη Μύκονο»,συνοδεύουν τα σχέδιά του από τα παραδοσιακά σπίτια του νησιού, τα οποία µελέτησε σε εκείνο το ταξίδι του. Η επικαιρότητά τους είναι µια απόδειξη του ενδιαφέροντος που έχει προξενήσει το έργο του, τόσο στη διεθνή όσο και την εδώ αρχιτεκτονική κοινότητα. Οι σκέψεις του Κωνσταντινίδη κυκλοφορούν ξανά. Τα γραπτά του επανεκδίδουν οι Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης, µε την άδεια των παιδιών και κληρονόµων του αρχιτέκτονα, ∆ηµήτρη Κωνσταντινίδη και Αλεξάνδρας Τσουκαλά. Η αρχή γίνεται µε µία τριάδα που θα κυκλοφορήσει σε κασετίνα. Πρόκειται για τα «∆ύο “χωριά” από τη Μύκονο», τα «Παλιά αθηναϊκά σπίτια» και τα «Ξωκκλήσια της Μυκόνου». Θα ακολουθήσουν τα βιβλία του «Η αρχιτεκτονική της αρχιτεκτονικής - Ηµερολογιακά σηµειώµατα» και «Για την αρχιτεκτονική». Ο Αρης Κωνσταντινίδης υπήρξε ο αρχιτέκτονας που επένδυσε στο ελληνικό τοπίο. Οι γραπτές σκέψεις του, τα χτισµένα έργα του, τα σχέδιά του είναι η σύνθεση αυτής της επιλογής: ελληνική αρχιτεκτονική απέναντι στην ξενόφερτη µίµηση. Ο Κωνσταντινίδης επέµενε στην ανάδειξη της συνέχειας µέσα από τηναποδοχή της ελληνικής µας ταυτότητας.Και στη λειτουργία της αρχιτεκτονικής για να εξυπηρετεί ανάγκες και να δίνει λύσεις και όχι να γίνεται µέσο προσωπικής προβολής και ικανοποίησης του εγώ του κατασκευαστή. Πέρα απότην άσκηση δηµόσιας αρχιτεκτονικής, καθώς ανήκε στη γενιά των αρχιτεκτόνων του µοντέρνου κινήµατος που συµµετείχαν στα µεταπολεµικά έργα ανασυγκρότησης του υπουργείου ∆ηµοσίων Εργων, αναλαµβάνοντας τον σχεδιασµό των ξενοδοχείων «Ξενία» και την κατασκευή σειράς εργατικών κατοικιών, ο Αρης Κωνσταντινίδης άφησε το στίγµα του και µε ιδιωτικά έργα. 


Εχτιζε «δοχεία ζωής»Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913, σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και ήρθε σε επαφή µε τις απόψεις του µοντέρνου κινήµατος. Η θέση του Αρη Κωνσταντινίδη στον δηµόσιο τοµέα, αρχικά στην Πολεοδοµική Υπηρεσία της Αθήνας και µετά τον πόλεµο στον Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας, µε το του προϊσταµένου της Τεχνικής Υπηρεσίας στον ΕΟΤ, του έδωσε την ευκαιρία να εφαρµόσει την πεποίθησή του ότι η αρχιτεκτονική είναι ένα κοινωνικό λειτούργηµα. «Καταφέρνει όχι µόνο να χτίζει “δοχεία ζωής” (ο όρος είναι του ίδιου), αλλά και να διαµορφώνει µία σαφή αρχιτεκτονική γλώσσα µε την οποία παίρνει θέση πάνω στα µεγάλα προβλήµατα της εποχής του», αναφέρει ο γιος του ∆ηµήτρης Κωνσταντινίδης. «Το ενδιαφέρον του για τη δηµιουργία µιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής που να βγαίνει από τις ανάγκες του τόπου του τον οδηγεί στο να µελετήσει εκτεταµένα την ανώνυµη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και να δηµοσιεύσει τρία βιβλία από το 1947 έως το 1953, όπου καταπιάνεται µε συγκεκριµένα παραδείγµατα ανώνυµης αρχιτεκτονικής». 

πηγή: www.tanea.gr


Δεν ξέρω για εσάς, προσωπικά προσπάθησα εις τριπλούν να διαβάσω βιβλία του Α.Κωνσταντινίδη ("Αμαρτωλοί και κλέφτες","Η αρχιτεκτονική της αρχιτεκτονικής" και "Για την αρχιτεκτονική") και δυσκολεύτηκα και τις τρεις.Αλλά άξιζε.Ίσως να φταίει και η καθαρεύουσα και το ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτήν εμείς οι νεότεροι. Ωστόσο αναζητήστε τα βιβλία του.Είναι πραγματικά πολύτιμες οι γνώσεις που θα σας αφήσουν...

2 comments:

μις πσαροκόκαλο said...

πριν 3 χρονια νομιζω στο φεστιβαλ ντοκυμαντερ λευκωσιας επαιξε μια ταινια για τη ζωη του.

απο τοτε ψαχνω οτι πληροφορια σχετιζεται με τον ιδιο.

πραγματικα, εβλεπε τα πραγματα με τροπο πολυ συγχρονο για την εποχη του.

Nena. said...

μηπως εχεις βρει καπου και το αντιστοιχο ντοκυμαντερ?
http://www.ert-archives.gr/V3/public/d--index-archive-tv-movies.aspx# Αυτα τα αρχεια τα εχεις "εξερευνησει"?

αγαπησα τον Κωνσταντινιδη μια απροσδιοριστη στιγμη κ θεωρω το χαρακτηρισμο "δοχεια ζωης" οτι πιο ουσιαστικο κ ευστοχο εχει ειπωθει...

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...