Friday, 1 July 2011

Ο Renzo Piano ομορφαίνει την Ελλάδα.


«Για μένα η ομορφιά στην αρχιτεκτονική σχετίζεται με τον παλμό, την ελαφρότητα, την βιωσιμότητα, τη διαύγεια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους».R.Piano


Η αλήθεια είναι πως δε μου έχει δοθεί η ευκαιρία μέχρι σήμερα να σας γράψω για την αγάπη και το θαυμασμό που νιώθω προς τον αρχιτέκτονα  Renzo Piano.


Αν αναλογιστώ ,μάλιστα, τους "starchitects"  της εποχής μας θα έλεγα με σιγουριά πως ο Renzo Piano είναι αυτός που ξεχωρίζω για ολόκληρο το αρχιτεκτονικό του έργο.
Η αναλυτική αναφορά βέβαια σ'αυτόν το σπουδαίο αρχιτέκτονα "in architectural terms" θα γίνει σύντομα και θα συνοδεύεται κι από μία έκπληξη.

via: spitoskylo.gr

Σήμερα,είναι σκόπιμο να αναφερθώ στο σπουδαίο έργο του R.P. που θα κοσμεί το Φάληρο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από το 2015.
Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο χώρο του παλαιού Ιπποδρομίου του Φαλήρου, ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας παρουσίασε το φιλόδοξο έργο του σε περίπου 3.000 επισκέπτες. Ο ουρανός γέμισε λευκά μπαλόνια και ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα εκτός από το να ακούσει την παρουσίαση του R.P. , να δει αναλυτικά τα σχέδια και την εξέλιξη του έργου μέσα από γραφήματα, φωτογραφίες αλλά και ψηφιακές αναπαραστάσεις.
via: spitoskylo.gr

Για να πάρετε μια "γεύση" από αυτήν την υπέροχη βραδιά μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση της fashion architect  ή να δείτε τι έγραψαν οι εφημερίδες την επόμενη μέρα:  "Έθνος",  "Το Βήμα",  "Τα Νέα" όπως και η "New York Times"  (όλοι οι σύνδεσμοι βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).
Σίγουρα πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό - εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά στην πρόσφατη ιστορία της και η μεγαλύτερη δωρεά, ύψους  566 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

via: spitoskylo.gr
via: spitoskylo.gr
Από την επίσημη ιστοσελίδα του έργου αντιγράφω τα παρακάτω:
"Το 2006, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»  ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), καθώς και τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ.

via: spitoskylo.gr

Το ΚΠΙΣΝ είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος πολιτισμού και παιδείας, ο οποίος αναπτύσσεται σε έκταση γης που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, 4,5 χμ νότια από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, και εκφράζει τη δέσμευση του Ιδρύματος στην πολιτιστική ανάπτυξη, την ευημερία και το μέλλον της Ελλάδος. Ο προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 566 εκατομμύρια Ευρώ και όταν το ΚΠΙΣΝ ολοκληρωθεί, η πλήρης διαχείριση και ο πλήρης έλεγχός του θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες αποκλειστικές δωρεές που έχει ποτέ πραγματοποιήσει κοινωφελής οργανισμός. Επιπλέον, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Ως ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ωφελήσει άμεσα την Ελληνική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την εισροή κεφαλαίων, σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.


Ο στόχος του έργου, να αποτελέσει υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, διαφαίνεται σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του – από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο λειτουργεί επίσης ως πράσινη σκεπή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, ως το Κανάλι, το οποίο παρέχει αντιπλημμυρική προστασία για όλο τον χώρο, και το φωτοβολταϊκό στέγαστρο που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων και συμβάλλει στο στόχο των μηδενικών εκπομπών CO2.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο καταλαμβάνει το 85% της έκτασης του ΚΠΙΣΝ, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα – ανεκτίμητη προσθήκη και ανάσα ζωής σε μια πόλη με τους λιγότερο κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη. Το Πάρκο διαθέτει ενδημικά, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά, και οι αλέες από σκιερά δέντρα θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται από το φωτοβολταϊκό στέγαστρο, μια μεταλλική κατασκευή 100 μ x 100 μ, η οποία δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από το υψηλότερο σημείο του Πάρκου και εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του. Το στέγαστρο αποτελεί κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, στηρίζεται από 40 μεταλλικούς στύλους και η παρουσία του εκφράζει την δέσμευση του Ιδρύματος και του Renzo Piano σε περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές.

Οι επισκέπτες του Πάρκου μπορούν να ακολουθήσουν μονοπάτια τα οποία οδηγούν σε κορυφή ύψους 32 μέτρων. Κάτω από το έδαφος, βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, προσδίδοντας στο λόφο χαρακτήρα «πράσινης στέγης» του κτίσματος. Μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η πράσινη στέγη μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτιρίων και προσδίδει στο έργο, μαζί με το ενεργειακό στέγαστρο, την περιβαλλοντική του καινοτομία και δέσμευση".

via:  spitoskylo.gr

Θα έχουμε τη ευκαιρία να μιλήσουμε πολλές φορές γι' αυτό το σπουδαίο έργο. Προσωπικά έχω ενθουσιαστεί! Άλλωστε με τόση σκοτεινιά που αντικρίζουμε παντού η αρχιτεκτονική μαζί με άλλες τέχνες μπορούν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα μας για ένα ομορφότερο αύριο...

extra info: το ενημερωτικό φυλλάδιο και το βίντεο της παρουσίασης του έργου.

4 comments:

μις πσαροκόκαλο said...

όπως διάβασα και στον λεκορμπυζιέ στο fb: "εδώ ο κόσμος καίγεται και ο ρέντζο χτενίζεται"!

όπως και να'χει, αγαπώ τις γραμμές του, την έλλειψη υπερβολής, τη χρηστικότητα των χώρων στο έπακρο.

άντε να δούμε...

Nena. said...

α καλά! αυτό το σκέφτηκα κι εγώ..,ωστόσο αφού τα λεφτά δε θα τα δώσει το κράτος (αν και υπάρχουν) τι μας πειράζει? Στο spitoskylo.gr γράφτηκε ένα όμορφο σχετικό άρθρο.

άντε να δούμε!
εσύ τι κάνεις με την πτυχιακή?

μις πσαροκόκαλο said...

η πτυχιακή ξεκινάει τυπικά τον οκτώβρη.
και ουσιαστικά μη σου πω...
τωρα δουλευω και υστερα θα ξεκουραστω, δεν εχω καθαρο μυαλο για να ξεκινησω αναζητησεις.

Βρεθηκε θεμα, fingers crossed!

Nena. said...

α αρα μαζι θα ξεκινησουμε!μαζεψε δυναμεις ,λοιπον, γιατι θα χρειαστουν!
fingers crossed κι εδω....θα τα καταφερουμε :-)

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...