Friday 12 November 2010

Acropolis Museum wins prestigious British Travel Writers' global award

Μουσείο Ακρόπολης

Βραβεύτηκε, στο Λονδίνο, ως το καλύτερο του κόσμου.


]

Το βραβείο του «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» πήρε το Μουσείο της Ακρόπολης από τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας.

To βραβείο παρέλαβε το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Νικητιάδης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όσους συμμετείχαν στην ψηφοφορία, τονίζοντας ότι με την κίνηση τους άνοιξαν την πόρτα για να επιστρέψουν τα μάρμαρα της Ακρόπολης στον τόπο τους.

Ο υφυπουργός, εξήρε τη σημασία των εξελίξεων αυτών για τον Ελληνικό Πολιτισμό και εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι με την βράβευση αυτή έπεσε και το τελευταίο τείχος, δίνοντας νέα ώθηση στην υπόθεση της επιστρο
φής των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Η βράβευση απέσπασε ευμενή σχόλια σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Μεγάλης Βρετανίας, με την επισήμανση ότι το γεγονός δίνει νέα δυναμική στο αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν βρετανοί σχολιαστές.



Acropolis Museum wins prestigious British Travel Writers' global award

The New Acropolis Museum in Athens has won the British Guild of Travel W

riters' (BGTW) prestigious global award for the Best Worldwide Tourism Project for 2010.

The prize was presented to deputy culture and tourism minister George Nikitiadis, representing the Greek government, during a ceremony on Sunday night in London.

Nikitiadis thanked the organisers and the voting travel writers, noting that this distinction has opened the door for the return of the Parthenon Marbles to their homeland.


Διαβάζοντας, λοιπόν, την επίσημη ανακοίνωση σχετικά μ'αυτήν τη σπουδαία βράβευση του μουσείου της Ακρόπολης μερικές σκέψεις τριγυρνούν στο μυαλό μου που σαφέστατα αφορούν τον Παρθενώνα.
Γνωρίζοντας πως η "μνημειακή" αρχιτεκτονική έχει τεράστιες διαφορές από την αρχιτεκτονική του καθημερινού, καθώς όπως έλεγε και ο Άρης Κωνσταντινίδης
"αν και η αρχιτεκτονική είναι μόνο επιστήμη,εξαίρεση αυτού του κανόνα αποτελούν τα μνημεία".Συγκεκριμένα γράφει για τον Παρθενώνα "o Παρθενώνας μ' όλο που είναι κτίριο,μας βάζει σ'άλλους κόσμους όπως ένα καλλιτέχνημα. Γιατί ο Παρθενώνας είναι μνημείο.Έργο του Φειδία με την προσωπική σφραγίδα του μεγάλου καλλιτέχνη.Δεν εκπληρώνει κανέναν πρακτικό σκοπό, μα συμβολίζει την αγάπη και την πίστη των Αθηναίων για τη θεά τους".
Δεν ξέρω για εσάς, προσωπικά και τις δυο φορές που επισκέφτηκα το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ένιωσα κάτι αντίστοιχο μ'αυτό που είχα νιώσει την πρώτη φορά που βρέθηκα στον Παρθενώνα. Οντως "βρέθηκα σε άλλους κόσμους".Σιγοτραγουδούσα το παιδικό τραγουδάκι της αιώνιας Λιλιπούπολης "...μη με τραβάτε, μη μου κολλάτε απ'το μουσείο δε θέλω να βγω".
Σίγουρα κάθε επισκέπτης φεύγει με την ελπίδα πως τώρα που φτιάχτηκε το "σπίτι" πρέπει τα παρθενώνεια μάρμαρα να επιστραφούν και να βρουν τη θέση τους.
Σε συζήτηση που είχα με μία ξεναγό στο μουσείο μου είπε πως ΟΛΟΙ τους λένε αυτά τα λόγια μόλις φτάνουν στην αίθουσα του Παρθενώνα.Ειδικότερα η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο), δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει, για πρώτη φορά, ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν. Επομένως δεν είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι μια μεταβολή του χρόνου,λες και μπορείς να βρίσκεσαι σε δύο εποχές την ίδια ακριβώς στιγμή?
'Οσοι έχουν επισκεφτεί το μουσείο θα μπορέσουν ίσως να καταλάβουν αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα-να το θυμηθούν- όσοι πάλι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να το θαυμάσουν από κοντά,πραγματικά μετά από ένα χρόνο και κάτι μάλλον έχει έρθει η ώρα.

υγ1: Αξϊζουν συγχαρητήρια-Ναι υπάρχουν και καλά νέα στην εποχή μας για τη χώρα μας.
υγ2: Σε επόμενη ανάρτηση θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε εκτενέστερα με την ιδιαίτερη και πρωτοπόρα αρχιτεκτονική του Μουσείου.[Αρχιτέκτονας:Μπερνάρ Τσουμί]



No comments:

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...