Wednesday 17 November 2010

Pollock means...architecture?

In Pollock's terms.
[click the title ;-) ]


 O  Paul Jackson Pollock, ζωγράφιζε με την τεχνική του dripping και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.Γεννήθηκε στις 28/1/1912 και πέθανε στις 11/8/1956.Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής. Από το 1944 και μετά παντρεύεται και αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Την περίοδο αυτή, η οποία θεωρείται από τις δημιουργικότερες για τον ίδιο επινοεί την τεχνική του dripping.Σύμφωνα με την οποία στάζει με σχεδόν τυχαίο τρόπο την μπογιά πάνω στον καμβά, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο έδαφος. Οι τεχνικές που αναπτύσσει καλούνται συχνά και με τον ευρύτερο όρο action painting. Παρά τον τυχαίο χαρακτήρα που εμπεριέχεται στην τεχνική του, ο  Pollock επεξεργάζεται σχολαστικά τον κάθε του πίνακα.Οι πίνακές του οποίοι αποτελούν κυρίως αφηρημένες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων (murals).Στις πιο κάτω φωτογραφίες βλέπουμε τον Pollock να ζωγραφίζει με τον τρόπο αυτό.

“The modern artist is working with space and time, and expressing his feelings rather than illustrating.”

“It doesn't make much difference how the paint is put on as long as something has been said. Technique is just a means of arriving at a statement.”

“The painting has a life of its own. I try to let it come through.”

“It is only when I lose contact with the painting that the result is a mess. Otherwise there is pure harmony, an easy give and take, and the painting comes out well.”

Διαβάζοντας κι αυτά που ο ίδιος έχει πει σχετικά με το έργο του δε νομίζετε ότι η τέχνη του θυμίζει λίγο την αρχιτεκτονική?
Άλλωστε,ειδικά στις μέρες μας παρατηρούμε πως τα δαιδαλώδη σχήματα στα μοντέρνα κτίρια είναι ευρέως γνωστά με κύρια εκπρόσωπο τη Zaha Hadid.
Όμως δε σχετίζεται μόνο σε ότι αφορά το κτίριο κατασκευαστικά και αισθητικά,αλλά και στον τρόπο που ο ίδιος ο Pollock ζούσε και αντιλαμβανόταν την τέχνη του.Σαφέστατα εκφράζει κάποιους άτυπους αρχιτεκτονικούς κανόνες.Ο σεβασμός και η αξιοποίηση του χώρου και του χρόνου,η εκδήλωση συναισθημάτων μέσα από το έργο,η αληθινή ζωή που προσδίδουμε σ'ένα κτήριο πριν ακόμη ολοκληρωθεί η κατασκευή του,αλλά και η αρμονία που επικρατεί.Όπως ακόμη κι αυτή η ανταλλαγή που λαμβάνει χώρα κάθε φορά που "συναναστρέφεσαι" με έναν νέο χώρο και το περιεργάζεσαι με τα μάτια τόσο που είναι σαν μια ουσιαστική συνδιάλεξη.

In Pollock's terms everything is possible...

No comments:

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...