Thursday 18 November 2010

Disneyland in.....architectural terms :-)


Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος απ'όλους εμάς που να μην έχει δει σαν παιδί κάποια από τις ταινίες του Disney (αν όχι όλες).
Τώρα που έγινα θεία (ναι η αδερφή μου,μου χάρισε έναν πανέμορφο πρίγκιπα) έχω την ευκαιρία να κάνω κάτι σαν επανάληψη σ'αυτές τις ταινίες που με μεγάλωσαν.
Βέβαια τώρα τις παρατηρώ λίγο διαφορετικά,εντοπίζω νοήματα που τότε περνούσαν υποσυνείδητα μέσα μου.
Και φυσικά ανακαλύπτω την αρχιτεκτονική που κρύβουν και την αφήνουν τόσο διακριτικά,αλλά επιβλητικά να δηλώσει την παρουσία της. Ποιον δεν είχε εντυπωσιάσει το κάστρο στο οποίο ζούσε το "Τέρας" της "Πεντάμορφης",ή το παλάτι της "Ωραίας κοιμωμένης ". Αλλά και τα περίεργα κτίρια στη χώρα του "Αλλαντιν" καθώς και το πρωτότυπο σπίτι των "Flinstones",εντάξει, ξεφύγαμε λίγο από τον κύριο Disney μα σίγουρα προκαλεί  θαυμασμό η κατασκευή των σπιτιών τους.
Και φανταστείτε τώρα όλα αυτά πως φαίνονται στα μάτια ενός μικρού παιδιού.














Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που ξεχωρίζουν.


Λοιπόν, λέτε οι παιδικοί μας ήρωες να επηρέασαν με τον δικό τους, "μαγικό" τρόπο όλη αυτήν την αγάπη που μεγαλώνοντας τρέφουμε για την αρχιτεκτονική?
Μήπως ένα παιδί 5 χρονών βλέποντας ένα τόσο εντυπωσιακό παλάτι, εκτός από το να περιμένει τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο, του δημιουργείται και μία τάση αναζήτησης αυτού του πράγματος που ονομάζεται "κτίριο" και ευρύτερα "αρχιτεκτονική".
Ξέρω θα μου πείτε πως αν ήταν έτσι θα γινόμασταν όλοι αρχιτέκτονες....ε γνωρίζουμε καλά πως είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν σ'αυτήν την απόφαση.


Kαλό παραμυθένιο βράδυ εύχομαι...

No comments:

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...