Sunday 6 November 2011

Για την Αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη στο ΜΜΣΤ.


Όποιος με ξέρει θα καταλάβει γιατί δεν μπορώ να βρω τα λόγια για να εμπλουτίσω αυτήν την ανάρτηση σχετικά με την παρουσίαση της επανέκδοσης πέντε βιβλίων του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
Όποιος από την άλλη δε με ξέρει μπορώ να του προτείνω να διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του και φυσικά να μελετήσει το αρχιτεκτονικό του έργο-θησαυρό!Και έτσι θα τον αγαπήσει.
Βέβαια αυτό που με έκανε να ενθουσιαστώ ακόμη περισσότερο με την παρουσίαση των βιβλίων του που θα γίνει στο ΜΜΣΤ την ερχόμενη Τρίτη, είναι το γεγονός πως ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και η σύζυγος του Άρη Κωνσταντινίδη και γλύπτρια κ.Ναταλία Μελά.

Προσπαθώ ,λοιπόν, με μεγάλη δυσκολία να πάω στην άκρη το άγχος και την αγωνία μου και να βάλω σε μια λογική σειρά τις σκέψεις μου. 
Ανάμεσα σε όλα αυτά που σκέφτομαι αυτές τις μέρες θέλησα να μοιραστώ μαζί σας το εξής:
το γενεαλογικό δέντρο της Ναταλίας Μελά περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Μιαούλης, ο Παύλος Μελάς και η σύζυγός του Ναταλία Δραγούμη. Φυσικά ο σύζυγός της Άρης Κωνσταντινίδης και έπειτα ακολουθούν η κόρη τους κ.Αλεξάνδρα Τσουκαλά (εικαστικός) καθώς και η εγγονή τους Ναταλία Τσουκαλά (φωτογράφος).
Αν λοιπόν βάλουμε αυτά τα επίθετα σε μια σειρά θα πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες που αυτή η οικογένεια αποτελείται από τόσα πρόσωπα που το καθένα από αυτά μας προσέφερε και συνεχίζει να το κάνει, ένα ξεχωριστό κομμάτι ιστορίας και πολιτισμού.


Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 στις 19:00
στο Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην Παρουσίαση επανέκδοσης πέντε βιβλίων του Άρη Κωνσταντινίδη:
ΔΥΟ "ΧΩΡΙΑ" ΑΠ' ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΣΠΙΤΙΑ
ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη, τόσο της αρχιτεκτονικής κοινότητας της χώρας –μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια– όσο και της αντίστοιχης διεθνούς, έκαναν επιβεβλημένη την πλήρη επανέκδοση των έργων του που έχουν από καιρό εξαντληθεί. Έτσι, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν ξανά –αναστοιχειοθετημένα, αλλά με πλήρη διατήρηση της αρχικής μορφής τους– όλα τα έργα του Άρη Κωνσταντινίδη, με πρώτη την εμβληματική πλέον τριάδα έργων του Δυο «χωριά» απ’ τη Μύκονο, Τα παλιά Αθηναϊκά σπίτια και Ξωκκλήσια της Μυκόνου και στη συνέχεια με τα βιβλία Για την Αρχιτεκτονική και Η Αρχιτεκτονική της Αρχιτεκτονικής. Με την επανέκδοση αυτή, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης φιλοδοξούν να κάνουν εκ νέου προσιτό στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό (και όχι μόνο στους αρχιτέκτονες) το έργο ενός μεγάλου έλληνα δημιουργού – ένα έργο αξεχώριστο από μια στάση και αντίληψη ζωής που γίνονται σήμερα όσο ποτέ επίκαιρες.
 
Την έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ξανθίππη Χόιπελ και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Για το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη θα μιλήσουν:

Ντένης Ζαχαρόπουλος,
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Δημήτρης Φατούρος,
Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.

Αναστάσιος Μπίρης,
Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π.
 
Ναταλία Μελά-Κωνσταντινίδη,
γλύπτρια, σύζυγος του Άρη Κωνσταντινίδη





περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο artxpress.gr

2 comments:

μισ πσαροκόκαλο said...

ο αγαπημενος μου!!!!

ΞΕΝΙΑ-ΞΕΝΙΑ-ΞΕΝΙΑ!!!

Nena. said...

δεν ξέρω πια αν έχω περισσότερο άγχος,χαρά,ανυπομονησία ή αγωνία;

μακράααν αγαπημένος!

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...