Tuesday 18 October 2011

Stirling Prize 2011 - And the winner is...


Το Βραβείο Stirling είναι το Βρετανικό ετήσιο βραβείο για την αρχιτεκτονική.Πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονα James Stirling, και οργανώνεται από το Βασιλικό ίδρυμα βρετανικών αρχιτεκτόνων (RIBA). Τα χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι £20,000.
Το βραβείο Stirling απονέμεται "στον αρχιτέκτονα που είχε τη μέγιστη συμβολή στη βρετανική αρχιτεκτονική το προηγούμενο έτος". Οι αρχιτέκτονες πρέπει να είναι μέλη του RIBA, αλλά το κτήριο μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To 2010 το βραβείο Stirling δόθηκε στη starchitect Zaha Hadid για το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης.
Το 2011 ποιος λέτε να το κέρδισε;;;
Η ZAHA HADID!
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο πήρε η Hadid, αυτήν τη φορά για την Ακαδημία Evelyn Grace στο Λονδίνο.Το Δεκέμβριο αν θυμάστε είχαμε μιλήσει για αυτό το φιλόδοξο κτήριο σε σχήμα "Ζ" που ετοίμαζε η Zaha Hadid.Αν ρίξετε μια ματιά εδώ νομίζω πως κι εσείς θα πείτε πως επάξια της δόθηκε το βραβείο ακόμη κι αν προβλημάτισε τους υπευθύνους το "double".


Toυς υπόλοιπους υποψήφιους μπορείτε να τους δείτε εδώ.
 Η Hadid κατατρόπωσε ακόμη και το φαβορί, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του Λονδίνου των Hopkins Architects
«Το σημαντικότερο πράγμα είναι να εμπνέεις τους ανθρώπους», δήλωσε η Hadid μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της. «Η αρχιτεκτονική ασκεί μεγάλη επίδραση και στη συμπεριφορά και στη μόρφωση». 'Ετσι σχεδίασε ένα «δυναμικό» κτίσμα, στις φόρμες του οποίου επικρατεί η ελευθερία παρά η τάξη που φαίνεται ιδανικό για να υποδεχτεί τους μαθητές! 


Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το video-περιήγηση στην Evelyn Grace εδώ.

Και φυσικά μπορούμε να ζηλεύουμε ελεύθερα τα παιδιά που το απολαμβάνουν!

υγ: αν το κτίσμα επιτελέσει το διδακτικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής θα περιμένουμε πολλούς αρχιτέκτονες από την Evelyn Grace.




No comments:

you may also like these terms....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...